Inauguració de l’exposició “La riuada del 62 a Terrassa. L’abans i el després de la ciutat”

El passat dijous 7 de juny, 215 persones van omplir la Cartoixa de Vallparadís, una de les seus del Museu de Terrassa, per assistir a la inauguració de l’exposició “La riuada del 62 a Terrassa. L’abans i el després de la ciutat”, una mostra es podrà visitar a la Sala del Tinellet del Castell Cartoixa de Vallparadís fins al 28 de febrer de 2013 i que forma part dels actes de commemoració del 50è aniversari de la riuada del 1962 a Terrassa.

Tot coincidint amb la inauguració de l’exposició, es presentà el nº 20 de la col·lecció Catàlegs del Museu, que duu el mateix títol que l’exposició.

L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer el context social, econòmic i polític del període a l’entorn de les riuades, i permet entendre la magnitud de la tragèdia que es va viure a la zona del Vallès la nit del 25 al 26 de setembre de 1962 i, especialment, aTerrassa, on la xifra de morts fou especialment elevada (oficialment 327 persones) i les pèrdues materials quantioses.

Parlaments durant la inauguració

L’exposició

L’exposició organitzada pel Museu de Terrassa es divideix en tres àmbits:

  • L’abans: L’arribada a la terra promesa; La terra d’acollida i la nova llar; La suor del nostre front; La ciutat oblidada: els invisibles i La ciutat oblidada: l’educació com a camí de superació
  • La riuada i les seves conseqüències: La calma després de la tragèdia: mort i destrucció; Joaquín Soler Serrano, la veu dels aiguats; Solidaritat i indignació ciutadana i Un desastre natural segons el franquisme
  • El després: Els pobles treballadors demanen crèdits i La construcció d’una ciutat integradora

Un dels àmbits de l’exposició

L’exposició vol destacar les causes que van propiciar la tragèdia: l’arribada d’immigració buscant un futur millor, la necessitat de la indústria local de mà d’obra abundant, la construcció d’habitatges en zones inadequades, la manca d’infraestructures bàsiques i les condicions de vida infrahumanes de molts d’aquests nouvinguts. La massiva arribada d’immigrants a la ciutat va provocar l’ocupació de zones qualificades, fins al moment,  com a agrícoles. Les noves construccions fetes pels immigrants s’apropaven cada cop més a la llera de les rieres, fins a arribar a envair-les. La manca de previsió, la mala gestió municipal i la permissivitat de les autoritats locals i supralocals en matèria urbanística, van ser les veritables culpables de la tragèdia. Per desgràcia van caldre més de 300 víctimes mortals per què l’administració comencés a prendre en consideració l’existència de la infraciutat.

La catàstrofe va suposar l’apropament entre dues realitats socials. Habitants de Terrassa que, fins aleshores, havien viscut d’esquenes a aquells nouvinguts, es mobilitzaren de manera espontània i voluntària per ajudar als damnificats. Moltes persones sensibilitzades amb la situació van adquirir importants compromisos amb els barris. La riuada també va servir per què els habitants de les zones suburbials prenguessin consciència dels seus drets: naixement dels moviments veïnals.

La riuada de 1962, a part de ser una de les majors desgràcies que ha viscut la nostra ciutat, va ser el revulsiu que va provocar que les coses comencessin a canviar, sobretot a nivell urbanístic.

L’exposició presenta uns plafons explicatius amb fotografies de gran format de l’època i alguns plànols que mostren la situació de les rieres i torrents de Terrassa, a més d’un seguit d’objectes quotidians del fons del Museu de Terrassa, que ajuden a contextualitzar la tragèdia, i s’hi poden visionar les pel·lícules Riuades del 1962 de Joan Bonastre i Barro de Jordi Tomàs i Freixa.

Horari d’obertura al públic 2012:

de dimecres a dissabtes, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h

diumenges, d’11 a 14 h

dilluns, dimarts i festius, tancat

tancat per vacances: del 4 de juliol al 3 d’agost i del 25 al 29 de desembre

Més informació a www.terrassa.cat/museu

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

 

Quant a La nit tràgica

La nit del 25 de setembre de 1962 va ser una Nit Tràgica al Vallès. En tres hores van caure més de 200 litres/m2. Rius, rieres i torrents es van desbordar; més de 600 persones van perdre la vida i milers es van veure afectades. Els Museus de la conca del riu Ripoll, am el suport de la Diputació de Barcelona i el Museu d’Història de Catalunya, donarem veu en aquest bloc a totes les activitats que s’han organitzat a les nostres ciutats per recordar uns fets que, avui, 50 anys després, formen part de la memòria col·lectiva de molta gent.
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposició, Terrassa i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Inauguració de l’exposició “La riuada del 62 a Terrassa. L’abans i el després de la ciutat”

  1. Manel ha dit:

    El numero 20 de la Col·lecció Catàlegs del Museu que està dedicat a la riuada del 62. Aquest exemplar inclou imatges dels àmbits de l’exposició, a més d’un extens article, de l’historiador Manel Márquez i Berrocal, que resumeix les principals qüestions relacionades amb la societat, l’economia i la política en els anys de la riuada a Terrassa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s