“La nit tràgica. 50 anys dels aiguats al Vallès”. Exposició a Rubí

La inauguració

Ara fa un mes, el dia 7 de juny, l’alcaldessa de Rubí, Carme García, inaugurà l’exposició “La nit tràgica. 50 anys dels aiguats del Vallès”, que es podrà visitar fins al proper mes de març al Museu municipal Castell Ecomuseu Urbà. L’exposició constitueix una “mostra commemorativa del fet més transcendental que ha viscut la nostra població a la seva història contemporània, la rierada de 25 de setembre de 1962”, en paraules de la mateixa alcaldessa.

L’alcaldessa visita l’exposició just abans de la inauguració (foto: Lídia Larrosa)

Aquesta és una de les moltes activitats incloses al programa d’actes commemoratius del 50è aniversari de la rierada, presentat recentment, que va arrencar la setmana passada amb una taula rodona sobre el voluntariat i la rierada. Des de fa un any, l’Ajuntament treballa en tot un seguit d’accions i activitats destinades a homenatjar a totes aquelles persones que van patir aquell tràgic succés, així com a aquells que, els dies posteriors, van dur a terme diferents tasques de suport i reconstrucció. Com manifestà l’alcaldessa, “a banda de dignificar les famílies afectades per la rierada, els diversos actes programats també han de servir per donar a conèixer a les noves generacions uns fets tràgics que han marcat la nostra ciutat” i per “observar com la nostra ciutat, amb la implicació i l’esforç de tothom, es va refer d’aquella catàstrofe”.

L’Obrador Coral interpreta fragments del Requiem de Mozart (foto: Lídia Larrosa)

García també incidí en el fet que aquesta commemoració, de caire participatiu i oberta a totes les entitats, no és únicament institucional. “És tot un orgull la resposta obtinguda per part del teixit associatiu en l’organització dels diferents actes”. Entre les entitats i col·lectius que han participat en la confecció del programa d’activitats hi ha la Taula de cultura popular i tradicional, l’Associació de Veïns 25 de Setembre, el col·lectiu d’educadors i mestres de la ciutat, l’Associació per a la recuperació de la Memòria Històrica, l’Esbart Dansaire i l’Obrador Coral, entre d’altres. La inauguració de l’exposició anà acompanyada d’un concert de l’Obrador Coral de Rubí, que interpretà diversos fragments del Requiem de Mozart.

L’exposició
A través de 6 espais diferents, l’exposició “La nit tràgica. 50 anys dels aiguats del Vallès” permet als visitants fer un recorregut pel Rubí d’abans de la rierada i fins a la reconstrucció posterior a aquella fatídica nit. Un viatge que permet veure els canvis i l’evolució viscuda a Rubí.

El fil conductor de la mostra és l’explicació dels testimonis directes i indirectes d’aquells fets, acompanyat d’imatges de gran format que envolten el visitant en l’entramat històric, així com també d’elements audiovisuals, sonors i tàctils. El director del Museu municipal Castell Ecomuseu Urbà, Joan Gallisà, ha reconegut: “Per nosaltres, totes les exposicions que presentem són importants. Aquesta, però, és especial, ja que està basada en el testimoniatge de la ciutat”.

L’exposició viatja com una riera, tot connectant diversos àmbits: la riera (hidrografia del Vallès Occidental, el curs natural de la riera de Rubí, modificació del seu curs al segle XIX); Rubí abans de la rierada (canvis en el rol econòmic –agricultura/industria–, immigració); 25 de setembre de 1962 (cronograma dels fets, vivències del blog); l’endemà (balanç de la destrucció, llistats provisionals i definitius de desapareguts, vivències de l’endemà, solidaritat, el dol –enterraments–); la reconstrucció (conseqüències sociopolítiques –canvi d’alcalde, visita de Franco, ajuts econòmics, etc–, construcció de nous barris, augment demogràfic) i l’avui (la riera actual com a corredor natural, la riera es transforma com a símbol nou).

Podeu veure més imatges de l’exposició a Rubí aquí

Quant a La nit tràgica

La nit del 25 de setembre de 1962 va ser una Nit Tràgica al Vallès. En tres hores van caure més de 200 litres/m2. Rius, rieres i torrents es van desbordar; més de 600 persones van perdre la vida i milers es van veure afectades. Els Museus de la conca del riu Ripoll, am el suport de la Diputació de Barcelona i el Museu d’Història de Catalunya, donarem veu en aquest bloc a totes les activitats que s’han organitzat a les nostres ciutats per recordar uns fets que, avui, 50 anys després, formen part de la memòria col·lectiva de molta gent.
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposició, Rubí i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s