Sabadell inaugura el monòlit en homenatge a les víctimes de la riuada

047-moli de l'amat

El Molí de l’Amat, després de la riuada de 1962. Autor: at. Pere Lartuna / Arxiu Històrico-fotogràfic de la UES

Avui, divendres 30 de novembre de 2012, a les 16.30 hores, s’inaugurarà el monòlit en homenatge a les víctimes de les riuades de 1962 a la zona del Molí Amat al Riu Ripoll, a Sabadell. Aquest acte comptarà amb l’assistència del regidor de Cultura, Juan Carlos Sánchez.

L’acte s’emmarca en el seguit d’activitats que durant els darrers mesos han commemorat els 50 anys de la riuada a Sabadell. A partir d’avui, la ciutat disposarà d’un monòlit que constituirà un record a les víctimes i alhora un homenatge als valors positius de solidaritat i a l’esperit de superació dels sabadellencs i sabadellenques. El monòlit consisteix en un conglomerat natural del riu, en forma de pedra; aquest conglomerat és una massa formada per fragments de diversos minerals i roques que s’han acumulat de manera natural en el riu, i simbolitza el procés de transformació i d’història que representa.

Acudit

Aquest acte serà objecte d’un seguiment especial a Ràdio Sabadell.

Itinerari Del riu a les coves. Les riuades de 1962

La zona de la Clota i del barri de Can Puiggener afectada per la riuada de 1962. Autor: at. Pere Lartuna / Arxiu Històrico-fotogràfic de la UES

La zona de la Clota i del barri de Can Puiggener afectada per la riuada de 1962. Autor: at. Pere Lartuna / Arxiu Històrico-fotogràfic de la UES

A més, el diumenge 2 de desembre, de 10 del matí a la 1 del migdia s’oferirà l’itinerari Del riu a les coves. Les riuades de 1962. Aquest itinerari és una activitat complementària a l’exposició “Destrucció, mort, reacció. La riuada del 1962 a Sabadell” que itinera pels diferents barris de Sabadell i que fins el dia 15 de desembre es pot visitar a la biblioteca de la Serra. El recorregut que s’ofereix aquest diumenge escentraen un episodi concret: les riuades de 1962.

En la passejada es veuran especialment els indrets propers al barri de Torre–romeu on els aiguats van fer més destrosses, com és el cas de la fàbrica de Cal Grau i les cases de Cal Sec. Amb l’ajut d’imatges històriques i de documents sonors es recrearà el que va significar per la ciutat aquella tragèdia i les conseqüències que va comportar.

L’activitat és gratuïta i les places són limitades. Per inscriure’s cal trucar al 93 727855 de les 5 a les 8 del vespre.

Campanya per obtenir documentació inèdita

Per altra banda, l’Ajuntament de Sabadell ha endegat una campanya amb l’objectiu de captar documentació, fotografies, pel·lícules, etc. inèdits sobre els aiguats.  Totes les persones interessades en aportar-hi material poden trucar al 93 726 87 77, escriure a AHS@ajsabadell.cat o bé a través del Facebook de l’AHS.

Quant a La nit tràgica

La nit del 25 de setembre de 1962 va ser una Nit Tràgica al Vallès. En tres hores van caure més de 200 litres/m2. Rius, rieres i torrents es van desbordar; més de 600 persones van perdre la vida i milers es van veure afectades. Els Museus de la conca del riu Ripoll, am el suport de la Diputació de Barcelona i el Museu d’Història de Catalunya, donarem veu en aquest bloc a totes les activitats que s’han organitzat a les nostres ciutats per recordar uns fets que, avui, 50 anys després, formen part de la memòria col·lectiva de molta gent.
Aquesta entrada s'ha publicat en Sabadell i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s