PUBLICACIONS

  • La riuada de 1962. La catàstrofe que sacsejà la Terrassa invertebrada del franquisme, Jaume Valls i Vila

Aquest llibre és la primera obra que de forma monogràfica parla de la riuada del 1962 a Terrassa i les seves conseqüències. En el context de les commemoracions del 50è aniversari d’aquests fets, el periodista i escriptor sabadellenc relata, en 228 pàgines, il·lustrades amb un centenar de fotografies, el perquè d’aquella tragèdia.

El llibre dibuixa una ciutat desordenada que entra en crisi degut a una tempesta i com aquesta ciutat pren consciència i inicia un procés de transformació social que unificarà la ciutat com un tot, una ciutat en la que ja no hi ha sols un centre i una successió de cases i fàbriques a la perifèria. Fa èmfasis en la solidaritat ciutadana i la consciència veïnal com a les grans herències en positiu de la riuada. La intenció de l’autor ha estat deixar testimoni del que varem significar aquests fets dins la història de la ciutat. És, doncs, segons escriu l’alcalde al pròleg, “un llibre necessari”.

  • La riuada del 62 a Terrassa. L’abans i el després de la ciutat. Catàlegs del Museu núm. 20

El catàleg i l’exposició temporal de llarga durada expliquen el context social, econòmic i polític del període a l’entorn de les riuades, i a més, ajuda a entendre la magnitud de la tragèdia viscuda a la nostra ciutat, i pretenen commemorar el 50è aniversari de les riuades que van afectar a un bon nombre de poblacions del Vallès Occidental..

El catàleg presenta els següents apartats: Presentació, La riuada de 1962. Societat i Cultura (escrit per l’historiador local Manel Márquez) i catàleg dividit en: L’arribada a la terra promesa; La terra d’acollida i la nova llar; La suor del nostre front; La ciutat oblidada: els invisibles; La ciutat oblidada: l’educació com a camí de superació; La riuada i la calma després de la tragèdia; Joaquín Soler Serrano, la veu dels aiguats i bibliografia.

  • La Riuada. Del 25 de setembre de 1962, Àngel Lluís Acín Calvo; Sònia Hernández HernándezAquest treball de recerca és un intent de lluitar contra l’oblit històric de la catàstrofe climatològica que van ser les inundacions de 1962 i l’empremta que deixaren a la història de la població de Montcada i Reixac.

    Una reconstrucció dels fets a partir de les fonts documentals, les quals ofereixen una perspectiva local  i comarcal, així com de fonts orals, mitjançant els testimonis dels que van sobreviure i que expliquen  les seves vivències d’aquella nit.

    • La riuada de Franco, pugnes polítiques, propaganda i corrupció en el context de les inundacions del Vallès (1962), Ferran Sales Aige i Lluís Sales Favà. Pagès Editors

      La riuada del Vallès de la tardor del 1962 deixà un saldo de més de sis-cents morts, centenars de cases i fàbriques destruïdes i milers de damnificats. El règim convertí aquesta tragèdia en una campanya de propaganda a favor del cap d’Estat, el Caudillo Francisco Franco. Alguns sectors de l’oposició detectaren la manipulació franquista, però un dels pocs a combatre- la fou Josep Tarradellas. El president de la Generalitat, capitanejant els exiliats polítics, desafià el franquisme amb la promoció de col·lectes. En aquesta operació, comptà amb la col·laboració dels monjos de Montserrat. Aquesta fou una de les maniobres més ambicioses dutes a terme per la Generalitat a l’interior de Catalunya des del final de la Guerra Civil.

5 respostes a PUBLICACIONS

  1. Carles ha dit:

    Un projecte molt interessant i de gran qualitat. Molta sort i esperem gaudir-lo!

  2. Carles malagrida i Barris. ha dit:

    El nombre de morts fou molt superior a les xifres admeses; només surat al mar foren recuperats 832 cadàvers. Ho sé perquè, un any i mig després, trobant-me complint el servei militar, vaig dur a terme la tasca d’arxivar les diligències obertes per les autoritats de Marina.

Deixa un comentari