Conferència i presentació del llibre “La riuada de Franco” a Sabadell

Conferència “La riuada blava: el rerefons de la gran operació d’imatge i propaganda del règim franquista”

Avui, 7 de novembre de 2012, a les 19.30h, tindrà lloc al Museu d’Història de Sabadell (St. Antoni, 13) la conferència “La riuada blava: el rerefons de la gran operació d’imatge i propaganda del règim franquista” en què es presentaran els resultats d’una profunda investigació sobre les conseqüències més polítiques que tingué la tràgica riuada del 25 de setembre de 1962. La conferència serà a càrrec de l’historiador Lluís Sales.

Aquesta conferència forma part del cicle de xerrades organitzat pel programa  La nit tràgica, participat pels ajuntaments de Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell i Terrassa, amb la col·laboració del Museu d’Història de Catalunya i el suport de la Diputació de Barcelona.

El llibre La riuada de Franco

Els resultats d’aquesta exhaustiva recerca es recullen al llibre La riuada de Franco, del mateix Lluís Sales i el periodista Ferran Sales, que ha publicat Pagès Editors i que es presentarà també en l’acte d’avui.

El treball d’investigació que han realitzat Ferran i Lluís Sales durant més d’un any els ha permès aprofundir en aquells aspectes més polítics dels esdeveniments que se succeïren després de la riuada del setembre de 1962, un veritable magma de lluites polítiques, accions de propaganda, corrupció econòmica i conflicte d’interessos. Per a dur a terme aquesta tasca s’han valgut del buidatge d’una sèrie d’arxius fins ara poc accessibles per als investigadors, com són l’Arxiu Montserrat Tarradellas de Poblet, l’Arxiu del Govern Civil de Barcelona i l’Arxiu de Cáritas Diocesana de Barcelona i Sabadell, entre d’altres.

Amb fonts arxivístiques d’aquesta rellevància i amb igualment un munt de testimonis orals recollits enls darrers anys per aquests investigadors, s’ha pogut estructurar un renovat discurs historiogràfic a l’entorn de la gran mobilització política que des del règim franquista es produí per donar resposta a la tragèdia, així com el contrapunt de la reacció de la societat catalana a nivell local i internacional.

Justament una de les grans aportacions d’aquest estudi és tota la documentació recollida sobre l’entramat polític i cívic que es bastí des de l’exili català per donar resposta a les inundacions del Vallès, i al paper que hi tingueren el president de la Generalitat de Catalunya a l’exili, Josep Tarradellas, i la comunitat de monjos de Montserrat, més concretament.

El treball dels Sales analitza fil per randa el paper dels ajuntaments, dels seus alcaldes i de les organitzacions locals durant els dies i mesos posteriors a les inundacions, la reacció dels estaments i les organitzacions polítiques franquistes, l’organització i els intringolis de la Cuestación Nacional, la resposta i les consignes del govern català d’en Tarradellas a l’exili, el cas de Rubí, les contribucions dels artistes a benefici  dels damnificats (amb l’estudi concret del controvertit cas d’un quadre aportat per Pablo Ruiz Picasso), la corrupció en la distribució dels ajuts econòmics i de béns materials i les deportacions de persones al seu lloc d’origen.

 Els autors

Ferran Sales i Aige (Lleida, 1946). Periodista jubilat. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació impresa: Diario de Barcelona, Tele/expres, Avui i Periódico. La seva darrera redacció de treball fou la del diari El País, durant més de 28 anys. Allí fundà un grup d’investigació i en fou el corresponsal al Magrib i a l’Orient Mitjà entre 1990 i 2005. L’any 1994 va rebre el premi Cirilio Rodríguez per un treball sobre la Guerra Civil a Algèria.

Lluís Sales i Favà (Barcelona, 1982). Historiador especialitzat en estudis de l’època baixmedieval, darrerament ha obtingut la Beca d’Investigació en Ciències Socials i Humanes del Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona. A Sabadell ha comissariat, juntament amb el fotògraf Sergi F. Moure, l’exposició Destrucció, mort, reacció. La riuada de 1962 a Sabadell, produïda pel Museu d’Història de Sabadell

Quant a La nit tràgica

La nit del 25 de setembre de 1962 va ser una Nit Tràgica al Vallès. En tres hores van caure més de 200 litres/m2. Rius, rieres i torrents es van desbordar; més de 600 persones van perdre la vida i milers es van veure afectades. Els Museus de la conca del riu Ripoll, am el suport de la Diputació de Barcelona i el Museu d’Història de Catalunya, donarem veu en aquest bloc a totes les activitats que s’han organitzat a les nostres ciutats per recordar uns fets que, avui, 50 anys després, formen part de la memòria col·lectiva de molta gent.
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s